Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

DUURZAAM ONDERNEMEN

HET SCHONE LUCHT-KEURMERK (VIRIDI AIR)

Halverweg maart 2020 zijn er namens ons bomen geplant waarmee we de buitenlucht filteren van fijnstof, stikstofdioxide, NOx, ozon en CO2 met natuurlijke filters volgens de BBA-techniek. Dit project is opgezet door Viridi Air en wij kunnen ons daar helemaal in vinden! Daarom doen we mee, maar we doen dit zeker niet alleen. Met heel veel partners zetten we brede stroken bos op met bomen die bovenbovengemiddeld scoren op luchtzuivering. 100% groen en duurzaam dus.

Update mei 2020

Viridi Air is verandert naar een keurmerkwaar waar wij ook aan voldoen. We mogen vanaf nu ons onderscheiden met dit keurmerk. (Citaat Viridi Air) "Corona-crisis, stikstof-crisis,….keer op keer blijkt dat de luchtkwaliteit van vitaal belang is. En wat dacht u van (ultra)fijnstof? Het is zo klein en komt daardoor rechtstreeks in de bloedbaan. Een sluipmoordenaar! Het wordt tijd dat we de kwaliteit van de binnen- en buitenlucht gaan verbeteren."

Update januari 2021

Voor het jaar 2021 hebben wij het Viridi Air Partnerschip Goud. Wij voldoen aan de nieuwste eisen met ons aandeel aan luchtverbetring binnens- en buitenshuis. Er worden in het voorjaar 10 groene filters geplaatst in het buitenfilterproject. Het certificaat is te downloaden en te bekijken op de downloadpagina.

Terug naar het DuurzaamheidsdossierDuurzaamheid Icoon

< FYI : De foto's in de tekst staan hier links en kunnen vergroot worden.


Viridi Air Certificaat

Daar zijn we trots op en zo zorgden we binnenshuis al voor een schone en gezonde lucht, maar nu dus ook buitenshuis.

Als je wilt weten waar ze precies staan, dan bekijk even de bijlages. We hebben nu een certificaat dat bewijst dat wij een bijdrage leveren aan een schone buitenlucht en we zijn blij dat we maatschappelijk breed kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving.

Vanwege de geldende maatregelen is het project niet groots aangekondigd. We konden er zelf ook niet bij zijn omdat wij uiteraard het virus niet mogelijkerwijs willen verspreiden. Toch fijn dat het is vastgelegd om een indruk te krijgen van aanstaande bosrand.

Zoals Viridi Air het zelf beschrijft:

*Viridi Air filtert de buitenlucht met een wetenschappelijke bewezen techniek (Alterra, Wageningen Universiteit), uitgewerkt in het BBA-model (Bodem-Boom-Architectuur). Een uitgebreide uitleg over het filterprincipe is elders op de website beschreven (het Viridi Air filterprincipe). Samengevat is de basis van deze filtertechniek:

  • Bodem: uitsluitend nieuwe Nederlandse gronden (géén gekapte gronden maar ex-landbouw/-weiland);
  • Boom: als filters wordt gebruik gemaakt van speciale Nederlandse boomsoorten die bovengemiddeld goed presteren qua luchtzuivering (incl terugplant-garantie bij uitval/ziekte/sterfte); 
  • Architectuur: de bomen worden op een bijzondere V- of L-structuur geplant, juist niet dicht op elkaar zoals een traditioneel bosgebied en voor 100 jaar of langer;

Door toepassing van het BBA-model filtert Viridi Air jaarlijks ruim 20% van de luchtvervuiling uit de buitenlucht, met 1 groene filter/boom (gemiddeld):

  • 22 kg – CO2
  • 1,5 kg – Fijnstof 
  • 500 gr – Ozon
  • 200 gr – Stikstofdioxide/NOx

*1 tekst van Viridi Air

Vervolg van update mei 2020

Het Schone Lucht-keurmerkEr zitten strenge eisen aan dit keurmerk, maar het is van groot belang dat er verder gewerkt wordt aan de verbetering van lucht. Naast vitale beroepen is lucht vitaal voor bijna elk levend wezen op onze planeet. Daarom ook buiten(en binnen)gewoon belangrijk om ons hard voor te maken. Wij worden elk jaar beoordeelt of wij het keurmerk mogen voeren. Er belangrijk om te laten zien dat wij actief bezich zijn met het verbeteren van binnen- en buitenlucht.

Logisch ook want iedereen wil minder kans lopen op inademing van virussen (o.a. Corona, Sars), fijnstof, NOx, CO2, stikstofdioxide, ozon,….enz.. Daarom zijn de criteria niet mals en een flinke opsomming. Bekijk de criteria op de site van Viridi Air.

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen