Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

REINIGING EN ONDERHOUD

Roosters, kanalen en filters raken na verloop van tijd zwaar vervuild, waardoor de afzuiging minder wordt en de aanvoer van gezonde en dus schone lucht onvoldoende is. Deze vervuiling is echter vaak niet zichtbaar.


Terug naar het overzicht van alle diensten van Jakon Air.Overzicht Alle Diensten van Jakon Air Icoon

Download onze brochure voor een Toelichting Reiniging en Werkwijze in de WoningbouwDownloads Icoon

Vaak gehoorde klachten

Onderhoud & Reiniging IcoonHerkent u klachten als benauwdheid, hoesten, hoofdpijn en ook geuroverlast? Of heeft u last van schimmel in de badkamer? Dat kan komen door een niet goed onderhouden ventilatie systeem. Een vervuild systeem zorgt ervoor dat vervuilde lucht (vocht, stofdeeltjes, virussen en bacteriën) langer in een ruimte blijft hangen.

Oplossing: periodiek onderhoud

Doordat het systeem dichtslibt kan de lucht niet goed aan- of afgevoerd worden en zorgt naast gezondheidsproblemen ook een hogere energie rekening. Het systeem gaat namelijk harder werken om het gewenste resultaat te behalen, wat ook zal zorgen voor extra slijtage aan de bewegende delen.

Daarom is onderhoud erg belangrijk: het zorgt voor een goede doorstoom van schone en gezonde lucht en zorgt voor langere levensduur van het systeem. Het onderhoud zal bestaan uit het schoonmaken van roosters, ventielen, de motor/unit van het systeem en de kanalen. Dankzij onze ervaring werken wij efficiënt, vakkundig en schoon. Tijdens de werkzaamheden gebruiken wij een afzuigunit waarmee wij het vuil direct afzuigen. Zo zorgen wij ervoor dat onze werkzaamheden voor vuil- of stofoverlast zorgen. We zetten zoals dat heet het systeem in onderdruk zodat wij zelf kunnen bepalen waar naartoe wij het losgekomen vuil willen afvoeren. Wij voeren eventuele afvalDuurzaam icoonmileuvriendelijk af.

Mocht u helemaal geen omkijken meer willen hebben: wij hebben ook specialeAbonnementen Icoonabonnementen zodat u onbezorgd verzekert bent van schone lucht!


Voor welk systeem is er onderhoud mogelijk?

Voor elk systeem! Er zijn heel veel soorten en maten van soortgelijke systemen. Simpel gezegd zijn er 2 systemen:

 1. alleen afvoer (mechanische ventilatie MV)
 2. aan- én afvoer (bijna altijd een warmtewisselaar)

Veel voorkomende systemen

 • Kleine systemen (bijvoorbeeld in huis)
  • mechanische ventilatie (ookwel MV meer info)
   • kan alleen lucht afvoeren
    • onderhoud: roosters, ventielen, kanalen en motor
  • warmtewisselaar (bijvoorbeeld een warmte terug winning systeem (ookwel WTW meer info) of een airco meer info)
   • kan zowel koude als warme lucht af- en aanvoeren
    • onderhoud: roosters, ventielen, kanalen, filters en motor
 • Middelgrote systemen (bijvoorbeeld in wooncomplexen)
  • Bij een MV systeem in een huis, is het vaak een eigen gesloten systeem. Dus eigen kanalen en een eigen box waar de motor in zit. Bij wooncomplexen staat er vaak een grotere motor op het dak (dakventilator meer info) die voor meerdere woningen tegelijkertijd de afzuiging verzorgd.
   • kan alleen lucht afvoeren
    • onderhoud: roosters, ventielen, kanalen en motor
 • Grote systemen (bijvoorbeeld in kantoren, horeca en bedrijven)
  • Onderhoud LBK Icoonluchtbehandelingskast (LBK)
   • kan zowel lucht af- en aanvoeren
    • onderhoud: filters, motoren (bijvoorbeeld polies, lagers, aandrijfriemen), gehele kast inclusief lamellen in- en uitlaat en extra features als heater-blok en luchtbevochtigings-sectie
     • sterke aanbeveling: laat meteen het kanalensysteem reinigen zodat de kast niet direct verontreinigd wordt door het vuil uit de kanalen
     • Er kan veel worden gedaan aanDuurzaam Icoonverduurzaming van een LBK. Lees er hier meer over.
  • Onderhoud Warmtewisselaar Icoonwarmtewisselaars (bijvoorbeeld condensor, airco, koelmachine, luchtbehandelingskast met warmtewiel of kruiswisselaar)
   • kan zowel koude als warme lucht af- en aanvoeren
    • onderhoud: per warmtewisselaar verschillend. Bijvoorbeeld voor een LBK met warmtewiel of kruiswisselaar: filters, motoren (bijvoorbeeld polies, lagers, aandrijfriemen), gehele kast inclusief lamellen in- en uitlaat, warmtewiel of kruiswisselaar, het lamellen- of micro-chanels blok (meer info) en extra features als heater-blok en luchtbevochtigings-sectie
     • sterke aanbeveling: laat (indien aanwezig) meteen het kanalensysteem reinigen zodat de warmtewisselaar niet direct verontreinigd wordt door het vuil uit de kanalen

 

Tip!

FAQ IcoonLees er meer over in ons veel-gestelde-vragen (wanneer?, waarom?, wat?) overzicht.

Contact IcoonToch benieuwd wel systeem u precies heeft en wat daar de mogelijkheden voor zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op.


 

GROOT ONDERHOUD BIJ ZWEMBAD

Een mooie grote klus waar we verschillende kleine luchtbehandelingskasten hebben gereconditioneerd zodat ze weer jaren mee kunnen gaan.

Oxidatie

Zoals de foto's wel laten zien: we hebben waren net op tijd. Veel metaal was al gedeeltelijk opgegeten door de roest. We hebben waar mogelijk de roest verwijderd en een beschermende coating aangebracht zodat er geen oxidatie meer kon plaatsvinden. Tevens hecht er slecht vuil aan deze speciale coating. De coating is namelijk super glad.

Renovatie slakkenhuis

De motorsectie was ook behoorlijk aan het roesten. Ook hier hebben we zoveel mogelijk roest verwijderd. Het slakkenhuis hebben we meegenomen naar de zaak en daar verder gedemonteerd. Waarna wij alles kinden ontroesten en coaten. We hebben de ophanging ge-up-date waardoor deze weer klaar is voor de aankomende jaren.

Lamellen en desinfecteren

De kasten hebben we verder grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Zoals te zien is zijn de lamellen zit er ook mos op de lamellen. Wij hebben deze voor zover mogelijk verwijderd en gereinigd. Dit is cruciaal voor voldoende toevoer van schone lucht. Wanneer deze lamellen verstopt raken, kan de ventilator niet genoeg lucht aanzuigen en zal deze zichzelf gaan opblazen omdat hij de ruimte vacuüm trekt.

Filters

Deze klus is afgerond met het plaatsen van een nieuwe set filters zodat deze LBK weer geheel fris zijn werkt kan gaan doen.

LOCATIE

Terborg

DATUM

4 maart 2020

TOEGEPASTE BEDRIJFSACTIVITEITEN

LBK Reiniging en Onderhoud

GERELATEERDE PROJECTEN

Kantoorpand in Aalten

Reiniging

In één van de gebouwen in Aalten waar waarschijnlijk het vaakst vergaderd wordt, hebben wij de ventilatie van onder handen mogen nemen.  Het was weer t ...

MEER WETEN

Ventielen/afzuigkanalen

Dit zijn ventielen en afzuigkanalen van een mechanische ventilatie (MV). Het verschil tussen voor en na laat zich duidelijk zien.

...

MEER WETEN
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen