Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

REINIGING EN ONDERHOUD

Roosters, kanalen en filters raken na verloop van tijd zwaar vervuild, waardoor de afzuiging minder wordt en de aanvoer van gezonde en dus schone lucht onvoldoende is. Deze vervuiling is echter vaak niet zichtbaar.


Terug naar het overzicht van alle diensten van Jakon Air.Overzicht Alle Diensten van Jakon Air Icoon

Download onze brochure voor een Toelichting Reiniging en Werkwijze in de WoningbouwDownloads Icoon

Vaak gehoorde klachten

Onderhoud & Reiniging IcoonHerkent u klachten als benauwdheid, hoesten, hoofdpijn en ook geuroverlast? Of heeft u last van schimmel in de badkamer? Dat kan komen door een niet goed onderhouden ventilatie systeem. Een vervuild systeem zorgt ervoor dat vervuilde lucht (vocht, stofdeeltjes, virussen en bacteriën) langer in een ruimte blijft hangen.

Oplossing: periodiek onderhoud

Doordat het systeem dichtslibt kan de lucht niet goed aan- of afgevoerd worden en zorgt naast gezondheidsproblemen ook een hogere energie rekening. Het systeem gaat namelijk harder werken om het gewenste resultaat te behalen, wat ook zal zorgen voor extra slijtage aan de bewegende delen.

Daarom is onderhoud erg belangrijk: het zorgt voor een goede doorstoom van schone en gezonde lucht en zorgt voor langere levensduur van het systeem. Het onderhoud zal bestaan uit het schoonmaken van roosters, ventielen, de motor/unit van het systeem en de kanalen. Dankzij onze ervaring werken wij efficiënt, vakkundig en schoon. Tijdens de werkzaamheden gebruiken wij een afzuigunit waarmee wij het vuil direct afzuigen. Zo zorgen wij ervoor dat onze werkzaamheden voor vuil- of stofoverlast zorgen. We zetten zoals dat heet het systeem in onderdruk zodat wij zelf kunnen bepalen waar naartoe wij het losgekomen vuil willen afvoeren. Wij voeren eventuele afvalDuurzaam icoonmileuvriendelijk af.

Mocht u helemaal geen omkijken meer willen hebben: wij hebben ook specialeAbonnementen Icoonabonnementen zodat u onbezorgd verzekert bent van schone lucht!


Voor welk systeem is er onderhoud mogelijk?

Voor elk systeem! Er zijn heel veel soorten en maten van soortgelijke systemen. Simpel gezegd zijn er 2 systemen:

 1. alleen afvoer (mechanische ventilatie MV)
 2. aan- én afvoer (bijna altijd een warmtewisselaar)

Veel voorkomende systemen

 • Kleine systemen (bijvoorbeeld in huis)
  • mechanische ventilatie (ookwel MV meer info)
   • kan alleen lucht afvoeren
    • onderhoud: roosters, ventielen, kanalen en motor
  • warmtewisselaar (bijvoorbeeld een warmte terug winning systeem (ookwel WTW meer info) of een airco meer info)
   • kan zowel koude als warme lucht af- en aanvoeren
    • onderhoud: roosters, ventielen, kanalen, filters en motor
 • Middelgrote systemen (bijvoorbeeld in wooncomplexen)
  • Bij een MV systeem in een huis, is het vaak een eigen gesloten systeem. Dus eigen kanalen en een eigen box waar de motor in zit. Bij wooncomplexen staat er vaak een grotere motor op het dak (dakventilator meer info) die voor meerdere woningen tegelijkertijd de afzuiging verzorgd.
   • kan alleen lucht afvoeren
    • onderhoud: roosters, ventielen, kanalen en motor
 • Grote systemen (bijvoorbeeld in kantoren, horeca en bedrijven)
  • Onderhoud LBK Icoonluchtbehandelingskast (LBK)
   • kan zowel lucht af- en aanvoeren
    • onderhoud: filters, motoren (bijvoorbeeld polies, lagers, aandrijfriemen), gehele kast inclusief lamellen in- en uitlaat en extra features als heater-blok en luchtbevochtigings-sectie
     • sterke aanbeveling: laat meteen het kanalensysteem reinigen zodat de kast niet direct verontreinigd wordt door het vuil uit de kanalen
     • Er kan veel worden gedaan aanDuurzaam Icoonverduurzaming van een LBK. Lees er hier meer over.
  • Onderhoud Warmtewisselaar Icoonwarmtewisselaars (bijvoorbeeld condensor, airco, koelmachine, luchtbehandelingskast met warmtewiel of kruiswisselaar)
   • kan zowel koude als warme lucht af- en aanvoeren
    • onderhoud: per warmtewisselaar verschillend. Bijvoorbeeld voor een LBK met warmtewiel of kruiswisselaar: filters, motoren (bijvoorbeeld polies, lagers, aandrijfriemen), gehele kast inclusief lamellen in- en uitlaat, warmtewiel of kruiswisselaar, het lamellen- of micro-chanels blok (meer info) en extra features als heater-blok en luchtbevochtigings-sectie
     • sterke aanbeveling: laat (indien aanwezig) meteen het kanalensysteem reinigen zodat de warmtewisselaar niet direct verontreinigd wordt door het vuil uit de kanalen

 

Tip!

FAQ IcoonLees er meer over in ons veel-gestelde-vragen (wanneer?, waarom?, wat?) overzicht.

Contact IcoonToch benieuwd wel systeem u precies heeft en wat daar de mogelijkheden voor zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op.


 

PLAATSEN VAN EC MOTOR

Verduurzaming

We hebben voor deze opdracht 2 verouderde motoren en de bijbehorende slakkenhuizen vervangen voor veel lichtere en efficientere gelijkstroom motoren. Deze verduurzaming levert al snel een bespraing op van 60% ten opzichte van de oude motoren.

Beter in beeld

Met dit project willen we een beter beeld geven van de mogelijkheden tot verduurzaming. De LBK hoeft niet omgebouwd te worden om ze te voorzien van nieuwe energiezuinige motoren. Wij demonteren de oude motoren en plaatsen een custom-made tussenwand waarin de motoren worden bevestigd. Ivm de werkzaamheden coaten wij altijd de vloeren na het verwijderen van de oude motor. Eventuele beschadigingen en (voortijdig) moeilijk te reinigen plekken, weer voorzien zijn van een goede toplaag. Tevens verduurzamen wij hiermee ook de LBK inwendig.

Wij zorgen dat de bekabeling klaarligt en dat de installateur deze kan aansluiten in de regelkast.

Doordat er geen grote ingrepen nodig zijn aan de LBK, kon deze verduurzaming snel in 2 dagen worden worden geraliseerd.

 

LOCATIE

Bathmen

DATUM

9 september 2020

TOEGEPASTE BEDRIJFSACTIVITEITEN

LBK Reiniging en Onderhoud
Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen