Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

FAQ IcoonWe hebben een lijst gemaakt met veel gestelde vragen. Zo kunt u altijd en wanneer u wilt even wat advies en achtergrond informatie opzoeken.

 1. Mechanische Ventilatie (MV)

  1. Wanneer moet je de mechanische ventilatie (MV) laten reinigen?
  2. Wat moet er gereinigd worden aan de mechanische ventilatie (MV)?
  3. Waarom is onderhoud noodzakelijk voor een mechanische ventilatie (MV)?
  4. Wat kan kapot gaan aan een MV systeem?
  5. Advies voor het schoonhouden van een MV systeem
 2. Warmte Terug Winning (WTW)

  1. Wanneer moet je de warmte terug winning unit (WTW) laten reinigen?
  2. Wat moet er gereinigd worden aan het warmte terug winning systeem (WTW)?
  3. Waarom is onderhoud noodzakelijk voor het warmte terug winning systeem (WTW)?
  4. Wat kan kapot gaan aan een WTW systeem?
  5. Advies voor het schoonhouden van een WTW systeem
 3. Luchtbehandlingskast (LBK)

  1. Wanneer moet je een luchtbehandelingskast (LBK) laten reinigen?
   1. Horeca
  2. Wat moet er gereinigd worden aan de luchtbehandelingskast (LBK)?
  3. Waarom is onderhoud noodzakelijk voor een luchtbehandelingskast (LBK)?
  4. Wat kan kapot gaan aan een luchtbehandelingskast?
  5. Hoe is een luchtbehandelingskast te verduurzamen?
  6. Advies voor het schoonhouden van een luchtbehandelingskast
 4. Warmtewisselaar

  1. Wanneer moet het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar worden gereinigd?
  2. Wat moet er gereinigd worden aan het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar?
  3. Waarom is onderhoud noodzakelijk voor het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar?
  4. Wat kan kapot gaan aan het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar?
  5. Advies voor het schoonhouden van het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar
 5. Luchtzijdig Inregelen

  1. Wanneer moet je je ventilatie systeem laten inregelen?
   1. Klachten
   2. Werkwijze
   3. Aanpassingen aan het systeem
  2. Wat moet er ingesteld worden tijdens het luchtzijdig inregelen?
  3. Waarom is het noodzakelijk om alle ruimtes luchtzijdig in te laten regelen?
  4. Advies voor het laten inregelen van het systeem
 6. Inspectie en metingen

  1. Wanneer is er een inspectie of meting nodig?
  2. Waarom is een inspectie goed om te laten doen?
  3. Wat houd een inspectie in?
  4. Wat word er met de bevindingen gedaan?
 7. Contact opnemen met Jakon Air

  1. Contact: zowel analoog als digitaal
  2. Waar is Jakon Air gevestigd?
  3. Welke Social Media gebruiken jullie?
  4. Kan ik een review achterlaten?
  5. Wat gebeurd er met mijn verstrekte persoonlijke gegevens gegevens?
  6. Kan ik rechten ontlenen aan de website?
  7. Welke QR codes gebruiken jullie?
 8. Alles omtrent de diensten van Jakon Air

  1. Welke diensten bied Jakon aan?
  2. Bied Jakon Air abonnementen aan? Voor klein en groot verbruikers?
  3. Welke doelgroepen kan Jakon Air bedienen?
  4. Wat te doen tijdens de Corona-crisus en andere virussen?
 9. Andere overige vragen

  1. Wat doet Jakon Air aan duurzaamheid?
  2. Heeft Jakon Air een nieuwsbrief?

 


1.1. Wanneer moet je de mechanische ventilatie (MV) laten reinigen?

De mechanische ventilatie moet minimaal één keer in de 3 jaar gereinigd worden om te voorkomen dat vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën zich gaan ophopen in de box/dakventilator, luchtkanalen en ventielen. Let wel: dit is een richtlijn. Het is namelijk geheel afhankelijk van hoe er geleeft wordt in een huis. Denk bijvoorbeeld aan het aantal personen die er leven en/of regelmatig over de vloer komen, of er huisdieren zijn en of er gerookt wordt. Al deze factoren samen bepalen de mate van vervuiling van de lucht. Adviesering blijft dus altijd maatwerk.

^ Terug naar de vragen

1.2. Wat moet er gereinigd worden aan de mechanische ventilatie (MV)?

Onderhoud & Reiniging IcoonHet onderhoud zal bestaan uit: het schoonborstelen van de de MV-box/dakventilator, de luchtkanalen en de ventielen.

^ Terug naar de vragen

1.3. Waarom is onderhoud noodzakelijk voor een mechanische ventilatie (MV)?

Wanneer het systeem te lang niet schoongemaakt is, hopen vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën zich op in de box/dakventilator, luchtkanalen en ventielen. Dit is vanaf de buitenkant niet waarneembaar, maar dit kan leiden tot benauwdheid, hoesten, hoofdpijn en geuroverlast. Het kan zelfs leiden tot astmatische problemen, omdat de lucht in een vervuilde omgeving blijft circuleren. Slechte lucht maakt het huis erg ongezond om in te leven. Dit zorgt dat onderhoud zelfs een voorwaarde voor gezonde leefomgeving wordt.

Wat wel direct waarneembaar is, zijn problemen in de vorm van bijvoorbeeld schimmel in de badkamer (omdat condens niet goed afgevoerd wordt).

Wanneer het gaat om wooncomplexen staat vaak de motor op het dak die van meerdere woningen de afzuiging verzorgt. Dat betekent dat de bovenste woning de meeste afzuiging heeft en het laaste klachten zal ondervinden. Degene die op de begane grond woont zal als eerste problemen ondervinden omdat daar de afzuiging het zwakst is (het verst van de motor). Wanneer een bewoner de afstelling van de ventielen drastisch aanpast of bijvoorbeeld veel rookt, is dat van invloed op de ventilatie van iedereen die op die motor is aangesloten. Met periodiek onderhoud zijn deze problemen de voorkomen.

Een vervuild systeem zorgt voor een verhoogde weerstand in de box/dakventilator en kanalen, waardoor het energieverbruik zal toenemen en onderdelen sneller zullen slijten.

^ Terug naar de vragen

1.4. Wat kan kapot gaan aan een MV systeem?

In de MV-box/dakventilator zit een elektromotor met een ventilator die vol kan gaan zitten met een ophoping van stof- huiddeeltjes. De ventilator is zeer precies uitgebalanceert zodat deze in nieuwstaat de minste weerstand heeft en daarmee zo min mogelijk energie verbruikt. Door het gewicht van stof- huiddeeltjes kan het gewicht-balans verstoort worden en slijt de motor aanzienlijk sneller en zal een ratelent geluid gaan maken en uiteindelijk vastlopen/kapot gaan.

Het vocht in de kanalen kan voor roestvorming zorgen in de kanalen. Dit zorgt voor een ruw oppervlak, waar bacteriën zich kunnen nestelen en stof- huiddeeltjes meer houvast hebben om zich te gaan ophopen. Dit zorgt voor meer bacteriën in de kanalen en dus in huis.

^ Terug naar de vragen

1.5. Advies voor het schoonhouden van een MV systeem

Het is aan te raken om het systeem altijd aan te houden zodat de lucht in beweging blijft. Dat voorkomt dat vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën tijd hebben om zich te gaan nestelen.

^ Terug naar de vragen

2.1. Wanneer moet je de warmte terug winning unit (WTW) laten reinigen?

Het warmte terug winning systeem moet minimaal één keer in de 3 jaar gereinigd worden om te voorkomen dat vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën zich gaan ophopen in de unit, luchtkanalen en ventielen. Let wel: dit is een richtlijn. Het is namelijk geheel afhankelijk van hoe er geleeft wordt in een huis. Denk bijvoorbeeld aan het aantal personen die er leven en/of regelmatig over de vloer komen, of er huisdieren zijn en of er gerookt wordt. Al deze factoren samen bepalen de mate van vervuiling van de lucht. Adviesering blijft dus altijd maatwerk.

^ Terug naar de vragen

2.2. Wat moet er gereinigd worden aan het warmte terug winning systeem (WTW)?

Onderhoud & Reiniging IcoonHet onderhoud zal bestaan uit: het schoonborstelen van de de WTW-unit, de luchtkanalen en de ventielen.

^ Terug naar de vragen

2.3. Waarom is onderhoud noodzakelijk voor het warmte terug winning systeem (WTW)?

Wanneer het systeem te lang niet schoongemaakt is, hopen vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën zich op in de unit, luchtkanalen en ventielen. Dit is vanaf de buitenkant niet waarneembaar, maar dit kan leiden tot benauwdheid, hoesten, hoofdpijn en geuroverlast. Het kan zelfs leiden tot astmatische problemen, omdat de lucht in een vervuilde omgeving blijft circuleren.

Dit systeem is zo ontworpen dat het de warmte uit de afgevoerde lucht haalt en zo de ingaande lucht kan opwarmen (warmte kan terug winnen). Wanneer de afgevoerde lucht al verontreinigt is blijft de vervuilde lucht nog langer in het huis rond gaan. Slechte lucht maakt het huis erg ongezond om in te leven. Dit zorgt dat onderhoud zelfs een voorwaarde voor gezonde leefomgeving wordt.

Wat wel direct waarneembaar is, zijn problemen in de vorm van bijvoorbeeld schimmel in de badkamer (omdat condens niet goed afgevoerd wordt).

Daarnaast zorgt een vervuild systeem voor een verhoogde weerstand in de unit en kanalen, waardoor het energieverbruik zal toenemen en onderdelen sneller zullen slijten.

^ Terug naar de vragen

2.4. Wat kan kapot gaan aan een WTW systeem?

In de WTW-unit zit een elektromotor met een ventilator die vol kan gaan zitten met een ophoping van stof- huiddeeltjes. De ventilator is zeer precies uitgebalanceert zodat deze in nieuwstaat de minste weerstand heeft en daarmee zo min mogelijk energie verbruikt. Door het gewicht van stof- huiddeeltjes kan het gewicht-balans verstoort worden en slijt de motor aanzienlijk sneller en zal een ratelent geluid gaan maken en uiteindelijk vastlopen/kapot gaan.

In de unit zit en kruiswisselaar die er voor zorgt dat de ingaande (inblaas) koude lucht wordt opgewarmt door de afgevoerde lucht (afblaas lucht) (deze kruisen elkaar). Deze kruiswisselaar is één groot rooster waar zich stof- huiddeeltjes makkelijk kunnen gaan ophopen wanneer de doorvoer van de lucht niet goed meer is. Om dit probleem voor te zijn zitten er filters in de unit.

De filters in de unit moeten (afhankelijk van o.a. het aantal personen in het huishouden, of er huisdieren aanwezig zijn en of er gerookt wordt) gemiddeld één keer in het half jaar vervangen worden. Dit om te voorkomen dat er te veel vuil zich ophoopt op het filter en zelfs niet meer kan opnemen. Dan gaat er alsnog vuil de kruiswisselaar in. De unit geeft zelf aan wanneer de filters vangen dienen te worden, maar de ervaring leert dat deze waarschuwing meestal te laat komt. Wanneer de filters zijn doorgeslagen is er stof (een kring) rondom de ventielen van de inblaas lucht te zien.

Het vocht in de kanalen kan voor roestvorming zorgen in de kanalen. Dit zorgt voor een ruw oppervlak, waar bacteriën zich kunnen gaan nestelen en stof- huiddeeltjes meer houvast hebben om zich te gaan ophopen. Dit zorgt voor meer bacteriën in de kanalen en dus in huis.

^ Terug naar de vragen

2.5. Advies voor het schoonhouden van een WTW systeem

Het is aan te raken om het systeem altijd aan te houden zodat de lucht in beweging blijft. Dat voorkomt dat vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën tijd hebben om zich te nestelen.

Verschillende systemen hebben een 'bypass' om niet de lucht van buiten te halen maar de lucht te laten circuleren dat zich in het huis bevind. Wanneer het buiten erg warm is, dit een goede manier om de warmte buiten te houden. Deze bypass kan weer uitgeschakelt worden wanneer in bijvoorbeeld de avond de buitenlucht weer afgekoeld is.

^ Terug naar de vragen

3.1. Wanneer moet je een luchtbehandelingskast (LBK) laten reinigen?

Meestal zijn luchtbehandelingskasten in onderhoud bij een vast bedrijf die in opdracht van de pandeigenaar of eigenaren. Normaal gesproken checken zij periodiek hoe het staat met de filters en de staat van de kast. Er zitten veel bewegende delen in de kast (van verschillende motoren, ventilatoren en warmtewielen/kruiswisselaar) en alles zal in de loop der tijd door 24/7 gebruik aan slijtage onderhevog zijn. De kast is gemaakt voor groot verbruik en kan ook lang meegaan.

Toch kunnen door storingen dingen mis gaan. Denk aan te veel vocht door de luchtbevochtig, wanneer dit niet op tijd verholpen wordt kan het gaan roesten in de kast. Of wanneer een lager snel is versleten kan de ventilator uit balans gaan en zorgen dat de motor gaat aanlopen met alle gevolgen van dien. Periodieke controle is dus van groot belang om grote schade voor te zijn. Dit zijn maar twee voorbeelden uit enorm veel situaties die van invloed kunnen zijn op de levensduur van de kast.

Alle kanalen van en naar de luchtbehandelingskast (toe- en afvoer) moeten 1 keer in de 4 jaar worden gereinigd om verzekerd te zijn van schone lucht. Het voordeel is dat de kast 24/7 aanstaat en daarmee voorkomt dat vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën zich kunnen gaan ophopen.

Onderhoud kan ook nodig zijn na een specifiek voorval; denk aan brand, wespennesten, storm, ect. Wij kunnen daar allemaal maatwerk voor leveren.

3.1.1. Horeca

De horeca kent ook nog een andere variant op de luchtbehandelingskast: deze werkt hetzelfde maar is specifiek bedoelt voor de keuken. Deze zuigt de kooklucht af via afzuigkap(pen). In kooklucht zit vocht en vet wat gaat plakken aan de wanden. Voor het schoonhouden van deze 'vetkanalen' moet elk jaar de kast en kanalen schoon worden gemaakt.

^ Terug naar de vragen

3.2. Wat moet er gereinigd worden aan de luchtbehandelingskast (LBK)?

Onderhoud LBK IcoonHet onderhoud zal bestaan uit: het schoonmaken van de binnenkant kast, (indien aawezig) warmtewiel/kruiswisselaar, ventilatoren en motoren.

Tijdens de Inspectie Icooninspectie zal bekeken worden hoe de staat van de motoren (polies en aandrijfriemen), ventilatoren (lagers), kast (op roestvorming, lekkages en andere gebreken) is. Daaruit zal blijken wat er vervangen dient te worden. Deze inspectie geeft ook een goed beeld van de algemene staat en eventueel aankomende problemen en kosten. Ook de staat van de filters zal beoordeelt worden of deze aan vervangen toe is.

Indien er al sprake is van roestvorming moet dit tijdens het onderhoud worden verwijderd en opnieuw worden gecoated.

Wanneer een gebouw lang heeft stil gestaan is het goed om alles te desinfecteren. De kans is groot dat ongedierte drager is van onwenselijke ziektes die zich door het gebouw kunnen verspreiden, wanneer de kast weer aangaat.

Een strerke aanbeveling is om wanneer de LBK is schoongemaakt ook het kanalensysteem te laten reinigen. Het is zonde (en de reiniging totaal zinloos) wanneer de kast weer aangaat het vuil uit de kanalen de kast meteen weer verontreinigd.

^ Terug naar de vragen

3.3. Waarom is onderhoud noodzakelijk voor een luchtbehandelingskast (LBK)?

Een luchtbehandelingskast fungeert als de longen van het gebouw. Voor een gezonde werk omgeving is gezonde lucht van belang voor een goede productiviteit. Vervuilde lucht is daarentegen vaak de oorzaak van hoofdpijn, concentratieverlies, geïrriteerde ogen en duizeligheid. Men noemt dit ook wel het “Sick Building Syndrome”. Dergelijke klachten wil niemand op de werkvloer en daarom is een regelmatge check-up van groot belang.

Vergeet niet dat de luchtbegandelingskast maar een onderdeel is van het gehele klimaat systeem. Er is ook een heel kanalen systeem die de lucht van en naar de luctbehandelingskast leiden. Wanneer er onderhoud aan de luchtbehandelingskast plaats vindt is het ook van belang te kijken naar deze kanalen. Zijn er ophopingen van stof- huiddeeltjes? Deze kanalen moeten dan ook meegenomen worden tijdens de reiniging. Inspectie IcoonWij hebben speciale inspectie mogelijkheden om te achterhalen waar de problemen zitten.

^ Terug naar de vragen

3.4. Wat kan kapot gaan aan een luchtbehandelingskast?

Elke kast is anders en benodigt een eigen plan van aanpak. Een inspectie is daarom cruciaal om niet tijdens het onderhoud onaangename verrassingen tegen te komen.

Wat alle kasten gemeen hebben is dat ze een inlaat- en uitlaatsectie (lamellen/rooster), demper-sectie, motor/ventilator-sectie hebben. Er kan nog een luchtbevochtigings-sectie en een warmtewiel- of een kruiwisselaar-sectie aanwezig zijn.

Door al deze opties zijn er ook tal van mogelijkheden waar de schade kan plaatsvinden. De meest voorkomende zijn: roestvorming, slijtage aan poelies, lagers, aandrijfriemen en motoren. De poelie en lager moeten precies in één lijn staan om de slijtage aan de aandrijfriemen te minimaliseren. Daarvoor gebruiken wij een laser-methode waarmee ze exact op één lijn te krijgen zijn.

Corrosie vormt zich niet in één nacht en wanneer er periodieke controle plaatst vindt is dit prima op tijd waar te nemen en daarmee te voorkomen.

^ Terug naar de vragen

3.5. Hoe is een luchtbehandelingskast te verduurzamen?

In het kader vanDuurzaamheid Icoonduurzaamheid vervangen wij steeds vaker veroudere motoren met elektromotoren. Dit vermindert het stroom verbuik met maar liefst 63%. Zeker wanneer er groot onderhoud op stapel staat is het verstandig om nog eens goed te kijken wat er te verduurzamen is. Er is veel mogelijk wat bijdraagt en kosten besparing en een beter milieu. Lees er meer over in ons dossier 'Duurzaamheid'.

^ Terug naar de vragen

3.6. Advies voor het schoonhouden van een luchtbehandelingskast

Regelmatige check-ups zijn essentieel voor het behoud van gezonde longen van een gebouw. Er is veel schade te voorkomen, wanneer op tijd de signalen herkent worden. Denk ook aan het gehele systeem wat de lucht leidt naar en van de luchtbehandelingskast: de kanalen. Met een geheel gereinigd syteem voorkomt alle nadelige gevolgen van slechte lucht. De luchtkanalen zijn meestal netjes weggewerkt boven het systeemplafon en de luchbehandelingskast zelf staat vaak op het dak. Dat maakt dat het niet zichtbaar is en zorgt dat het klimaat systeem vergeten wordt of verder zakt om een to-do-lijstje. Toch is het systeem in het belang van de gezondheid en productiviteit van werknemers of klanten. Voor werkgevers kan dit bijvoorbeeld voor minder ziekte verlof zorgen.

^ Terug naar de vragen

4.1. Wanneer moet het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar worden gereinigd?

Een warmtewisselaar is een overkoepelende term voor systemen die warmte of koude over kunnen brengen om te koelen of te verwarmen. Alle systemen gebruiken daarvoor een blok die bestaat uit lamellen of micro-chanels. Denk bijvoorbeeld aan Warmte Terug Winning systemen (balansventilatie), airco's, warmtepompen, CV-ketels, condensors, enz.. Het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar moet één keer in de 2 jaar worden gereinigd. Deze is zo ontworpen dat door een vergroot oppervlak de warmte of koude snel overgebracht kan worden aan de binnen- of buitenlucht. Wanneer er in de buurt van dit blok veel stof kan komen (denk aan afvoer van andere systemen, bomen of andere stofvangers), kan het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar daarmee bedekt worden. Hierdoor vermindert de werking van de warmtewisselaar.

^ Terug naar de vragen

4.2. Wat moet er gereinigd worden aan het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar?

Het onderhoud zal bestaan uit: het schoonborstelen of schoonspuiten (warm water, hoge druk of perslucht) van het lamellen- of micro-chanels-blok. Wij gebruiken hiervoor uitsluitendDuurzaam Icoonmileuvriendelijk middelen.

^ Terug naar de vragen

4.3. Waarom is onderhoud noodzakelijk voor het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar?

Voorbeeld: een koelsysteem neemt de warmte van een bepaalde plek op en geeft het af aan een ander medium (meestal de buitenlucht). Hoe meer het lamellen- of micro-chanels-blok bevuild en of bedekt is, verkleint dat het oppervlak waarmee de warmte kan worden afgegeven. Daardoor koelt het koelsysteem niet goed en werkt het systeem niet naar behoren. In het ergste geval kan er brand ontstaan, omdat de temperatuur blijft stijgen, doordat het niet afgevoerd kan worden.

Grote koelinstallaties gaan over enorme ruimtes en in bedrijfshallen bijvoorbeeld met veel machines. Het koelen van de werkruimte is belangrijk voor de continuiteit van het bedrijf. Onderhoud aan het lamellen- of micro-chanels-blok is daarmee van groot belang. Airco's koelen maar verwarmen tegenwoordig bijvoorbeeld kantoorruimtes en restaurants. Het is van belang om goede werkomstandigheden te bieden aan klanten en werknemers. Een warmtewisselaar maakt een groot deel uit van de klantervaring en arbeidsomstandigheden. Genoeg redenen om het lamellen- of micro-chanels-blok goed teOnderhoud Warmtewisselaar Icoononderhouden.

Wanneer een condensor zijn warmte of koude niet kwijt kan, zal het systeem extra hard gaan werken om de gewenste temperatuur te halen. Dat betekent dat het systeem meer energie zal gaan verbruiken.

^ Terug naar de vragen

4.4. Wat kan kapot gaan aan het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar?

Veel warmtewisselaars halen hun koude uit de buitenlucht of geven juiste hier de warmte aan af. Daarom zijn deze vaak op het dak te vinden. Ze staan daarmee blood aan alle weersomstandigheden. Van vorst tot storm; alles krijgen ze te voorduren. Wanneer er weinig of geen onderhoud wordt gepleegd, kan er roest onstaan of het metaal poreus worden en zelfs afbreken. Door het stof wat zich kan gaan ophopen in het blok kan uiteindelijk brand ontstaan. Het is belangrijk dat de warmtewisselaar of onderdelen ervan in de openlucht moeten staan, zo veel mogelijk op een open plek wordt/worden geplaatst zodat de wind zelf het stof zo veel mogelijk verwijderd. Hagel en bijvoorbeeld eikels kunnen het blok van de warmtewisselaar beschadigen. Het is belangrijk deze schade op tijd vast te stellen voordat het niet meer te repareren is. Dit alles zorgt ervoor dat het systeem niet meer naar behoren werkt en eerder vervangen moet worden dan wanneer er onderhoud had plaatsgevonden.

Wij kunnen een speciale coating aanbrengen op het lamellen- of micro-chanels-blok zodat deze beter beschermt wordt en vuil minder snel hecht.

^ Terug naar de vragen

4.5. Advies voor het schoonhouden van het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar

Door het lamellen- of micro-chanels-blok schoon te houden kan de warmtewisselaar zijn warmte of koude goed overbrengen en kan er goed gekoeld of verwarmt worden. Periodiek onderhoud voorkomt overbelasting van het systeem en geeft inzicht in de stand van zaken.

^ Terug naar de vragen

5.1. Wanneer moet je je ventilatie systeem laten inregelen?

Elk systeem is zo berekend dat er genoeg m3 lucht kan worden verplaatst om het gebouw/ruimte goed te kunnen ventileren. Of er wordt gebruik gemaakt van een systeem dat een vooraf vastgesteld aantal m3 lucht aankan.

Kleine systemen (zoals in huizen) die gebruik maken van een MV-box of een WTW-unit worden aangeschaft naar het aantal m3 dat deze moet verplaatsten. Grote systemen (zoals kantoorgebouwen en horeca) worden op maat gemaakt. Denk ook aan het kanalen netwerk waarvoor genoeg onder- en bovendruk opgebouwd moet kunnen worden om de ventilatie tot stand te brengen. Aan de hand van de grootte van het gebouw is het aantal meter kanaal afhankelijk.

Wanneer u een nieuw (of aangepast) systeem heeft kunnen wij vaststellen of het systeem aan het aantal m3 per ruimte komt. Samen met dit bewijs kunt u het systeem in gebruiknemen.

^ Terug naar de vragen

5.1.1. Klachten

Er zijn veel redenen waarom de druk minder kan worden en de ventilatie vermindert. Denk aan ophoping van stof- huiddeeltjes (zeker wanneer er vochtige ruimte op het systeem zitten, wanneer de kast zijn lucht niet kwijt kan of kan binenhalen gaan de motoren overuren draaien en dat resulteert in een hoger energie verbruik), aanpassingen aan het systeem (bv meer of minder meters kanaal), beschadeging & lekkages, leefdtijd motoren (kracht neem af en daarmee direct ook de druk op het systeem). Het resultaat is minder ventilatie en daarvan kunnen de symptomen klachten zijn als temperatuurschommelingen per ruimte/verdieping, tocht en droge lucht. Hoe complexer het kanalenstelsel hoe nadrukkelijker de klachten kunnen zijn. Wanneer ergens in het systeem er een verstopping zit, kan een afdeling zonder ventilatie zitten en op een andere twee keer zoveel afzuiging of toevoer van lucht.

^ Terug naar de vragen

5.1.2. Werkwijze

Het kanalenstelsel is meestal weggewerkt of juist erg hoog en zichtbaar gemaakt voor een industriële-look. In beide gevallen erg lastig om direct te kunnen waarnemen waar eventuele problemen kunnen zitten. Een luchtdruk- en luchtstroommeting kan meer kijk geven op de zaak. Ventielen met de juiste luchtdruk en luchtstroom bewijzen dat er in dat gedeelte van het kanalen systeem geen problemen zijn. Zo kan het probleem verder stap voor stap geëlimineerd worden tot dat het probleem gevonden is.

Ook voor kleine systemen kan op deze manier problemen gelocaliseerd worden en aan de hand van deze bevindingen een plan van aanpak worden opgemaakt.

^ Terug naar de vragen

5.1.3. Aanpassingen aan het systeem

Wanneer er tijdens een verbouwing het aantal meters aan het luchtkanalensysteem wordt aangepast moet het hele systeem opnieuw worden ingeregeld. Meer of minder meters zorgt voor minder of meer druk op het systeem en zorgt voor minder of meer aan- afvoer van lucht. Dat heeft invloed op alle ventilen op het systeem. Ook na een reiniging van het systeem moet er opnieuw luchtzijdig worden ingeregeld. Klanten, werknemers, gebouw beheerders, of terwijl iedereen kan de vertiel dichter of juist meer open draaien. Het gevolg is dat het systeem niet meer goed is afgesteld en daarmee niet doet wat deze behoort te doen.

^ Terug naar de vragen

5.2. Wat moet er ingesteld worden tijdens het luchtzijdig inregelen?

Elk ventiel kan dichter en meer open worden gezet wat bepaald hoe sterk de luchtstroom zal zijn. Het inregelen is het vinden van de juiste balans tussen de geleverde onder- en bovendruk van de luchtbehandlingskast (MV-box, WTW-unit) en afstelling van de ventilenen. Bij de aanwezigheid van een luchtbehandelingskast is er ook een tekening aanwezig met het aantal m3 dat er verplaatst moet worden per ruimte.

^ Terug naar de vragen

5.3. Waarom is het noodzakelijk om alle ruimtes luchtzijdig in te laten regelen?

Luchtzijdig inregelen kan zowel voor- (als inspectie Inspectie Icoon) als achterkant (correct afstellen van het systeem) van een klus/verbouwing/aanpassing. Het vertelt of het syteem nog doet zoals het bedoelt en berekend was en kan veel gezondheidsklachten voorkomen en of oplossen. Een goede ventilatie zorgt voor schone en daarme gezonde lucht. Voor een juiste werk- en leefklimaat is het essentieel dat het systeem optimaal werkt.

^ Terug naar de vragen

5.4. Advies voor het laten inregelen van het systeem

Wanneer er klachten zijn als temperatuurschommelingen per ruimte/verdieping, tocht en droge lucht is de kans groot dat er problemen zijn met het ventilatie systeem. Door het luchtkanalensysteem luchtzijdig te laten opmeten kan het probleem gelokaliseerd worden en aan de hand van het probleem een plan opgemaakt worden. Dit kan zowel voor grote als kleine sytemen. In beide gevallen is het kanalennetwerk weggewerkt of niet toegankelijk. Met deze metingen kan er toch 'gezien' worden waar het probleem zit bevindt.

^ Terug naar de vragen

6.1. Wanneer is er een inspectie of meting nodig?

Zit u met twijfels, vermoedens en vragen over een ventilatie systeem? Is directe toegang tot het systeem niet mogelijk? Dan biedt een inspectie een uitkomst.

^ Terug naar de vragen

6.2.Waarom is een inspectie goed om te laten doen?

Met een inspectie en of metingen kunnen wij problemen aan uw ventilatie systeem vaststellen. Aan de hand van deze uitkomsten kunnen wij een vervolg plan aanbieden.

Onderhoud & Reiniging IcoonOnderhoud LBK IcoonOnderhoud Warmtewisselaar IcoonLuchtzijdig Inregelen IcoonAbonnement Icoon

Veel systemen zijn vaak weggewerkt boven systeemplafonds of kolven niet toegankelijk vastgezet. De industriële look is trending en zorgt ervoor dat de kanalen in het zicht zijn en direct boven de werkvloer. Om de dagelijkse gang van zaken niet te storen kunnen wij dankzij de boroscoop ver het kanaal in op een plek net buiten het zicht. Zodat uw productie niet stil hoeft worden gelegd of uw woonkamer geheel overhoop gehaald.

^ Terug naar de vragen

6.3. Wat houd een inspectie in?

Een inspectie vindt plaats om te inventariseren wat het probleem is. Om een een globale indruk te krijgen verrichten wij Luchtzijdig Inregelen Icoonmetingen bij de ventielen om vast te stellen of er nog genoeg onder- of bovendruk is. Dat kan op verstopping wijzen of een niet meer goed lopende motor van een MV (mechanische ventilate) of een LBK (luchtbehandelingskast). Daarna kunnen wij kleine gaten maken in de kanalen waar we een camera (boroscoop) doorheen laten gaan om een goed beeld te krijgen van de binnenkant van het systeem. Zo kunnen wij precies in kaart brengen wat er aan de hand is.

Verder doen wij veel visuele inspecties bij luchtbehandelingskasten, condensors en andere grote systemen. Simpelweg omdat deze systemen groot genoeg en goed toegangbaar zijn.

^ Terug naar de vragen

6.4. Wat word er met de bevindingen gedaan?

Na de inspectie zetten wij de beelden en andere bevindingen op een rij en maken er een rapport van. Daarin doen wij aanbevelingen om het probleem te verhelpen. Zo krijgt u een beeld van de situatie en beslist u zelf wat er met de resultaten wordt gedaan. Onze diensten staan tot uw beschikking!

^ Terug naar de vragen

7.1. Contact: zowel analoog als digitaal

Over Ons IcoonWe zijn op zowel analoge als digitale manieren te bereiken:

^ Terug naar de vragen

7.2. Waar is Jakon Air gevestigd?

Contact IcoonJakon Air BV is gevestigd aan de Kryptonstraat 12a in Rijssen.

^ Terug naar de vragen

7.3. Welke Social Media gebruiken jullie?

Sociale Media Icoon LinkedIn LogoFacebook LogoYouTube Logo

^ Terug naar de vragen

7.4. Kan ik een review achterlaten?

Jazeker kan dat! We willen graag feedback ontvangen over onze (analoge en digitale) diensten. Opdat we verder kunnen ontwikkelen en weten waar de wensen liggen van onze klanten.

U kunt een Google Review of een Facebook Recensie schrijven.

^ Terug naar de vragen

7.5. Wat gebeurd er met mijn verstrekte persoonlijke gegevens gegevens?

AVG & Disclaimer IcoonU heeft het recht te weten waarvoor wij uw gegevens nodig hebben en hoe wij deze verwerken. U kunt onze AVG hier vinden/downloaden.

Mocht u willen weten welke gegevens wij in ons systeem hebben of wilt u uw gegevens verwijderen (indien ze niet actief gebruikt worden), dan kunt u dit aanvragen via de mail.

^ Terug naar de vragen

7.6. Kan ik rechten ontlenen aan de website?

AVG & Disclaimer IcoonAan de website zijn geen rechten te ontlenen. Jakon Air spant zich in om alle info, teksten en afbeeldingen zo aktueel, representatief en correct mogelijk bij te houden/bij te werken. Echter kan het zijn dat we wegens omstandigen niet toekomen aan het aanpassen van de gegevens. Verdere tekst en uitleg is te vinden in onze disclaimer.

^ Terug naar de vragen

7.7. Welke QR codes gebruiken jullie?

Jakon vCard QR codeJason Direct FB Chat QR codeJakon Google Maps QR codeJakon Google Review QR code

Klik op een QR code om te vergroten

^ Terug naar de vragen

8.1. Welke diensten bied Jakon aan?

Onderhoud & Reiniging IcoonOnderhoud LBK IcoonOnderhoud Warmtewisselaar Icoon Luchtzijdig Inregelen IcoonInspectie en Metingen IcoonBrandwerendheid IcoonBararium IcoonAbonnement IcoonDuurzaam Icoon

Klik op een icoontje voor meer informatie over deze dienst.

^ Terug naar de vragen

8.2. Bied Jakon Air abonnementen aan? Voor klein en groot verbruikers?

Abonnement IcoonJa, wij hebben reinigingsabonnementen voor elk systeem en elke situatie. Er zijn dan wel 2 'hoofd'-systemen, maar elke situatie is anders. Denk aan de leefdtijd van het systeem, hoe er geleefd in het huis, of er gerookt wordt. Het is daarom aan te raden eerst contact met ons op te nemen en de situatie voor te leggen, zodat wij een passend abonnement kunnen aanbieden.

Naast huizen met een relatief klein systeem, hebben wij ook abonnementen voor grote systemen zoals die in kantoorpanden, horeca en bedrijfshallen. Het gaat dan vaak om luchtbehandelingskasten en condensors. Deze systemen kunnen wij ook reinigen en onderhouden. Denk dank aan het roestvrij maken, coaten, vervangen van poelies en aandrijfriemen tot aan complete motoren.

Alle diensten die wij leveren is op maatwerk; neem daarom eerst contact op zodat wij u goed van dienst kunnen zijn. Lees er hier meer over.

^ Terug naar de vragen

8.3. Welke doelgroepen kan Jakon Air bedienen?

Iedereen die eigenaar is van een ventilatie systeem of daar een volmacht voor heeft, kan ons benaderen voor alle diensten. Denk dan particulieren, gebouw beheerders, restaurant houders, afgevaardigde van VvE's.

Informatie over onze diensten kan altijd en door iedereen worden opgevraagd. Wanneer je vermoedens hebt dat in je kantoor of wooncomplex van een vervuild systeem, kun je altijd om extra informatie vragen of uw vermoedens kloppen.

^ Terug naar de vragen

8.4. Wat te doen met uw ventilatiesysteem tijdens de Corona-crisus en bij andere virussen?

Ons advies:

 • Zorg dat een constante luchtstroom is (zet de ventilatie dus niet uit)
 • (indien aanwezig) vervang filters regelmatig
 • Laat het systeem regelmatig reinigen en desinfecteren

Dit zijn de 3 speerpunten die cruciaal zijn in het voorkomen van brandhaarden en een 2de golf corona patienten. Lees er meer over inNieuws Icoononze blog en houdt deze ook in de gaten zodat wij u kunnen informeren over de laatste stand van zaken. Uiteraard is het ook te volgen via onzeSociale Media Icoonsociale media enNieuwsbrief Icoonnieuwsbrief.

^ Terug naar de vragen

9.1. Wat doet Jakon Air aan duurzaamheid?

Duurzaam IcoonWij vinden duurzaam ondernemen belangrijk. Zo scheiden wij o.a. zo veel mogelijk ons afval, proberen bewuste keuzes te maken bij de inkoop van onze materialen, gaan zoveel mogelijk mee met de vernieuwde (energiezuinige) technieken, (biologische) materialen, proberen alles digitaal (zoals post) te doen zodat we zo min mogelijk hoeven te printen.

Daarnaast investeren we ook in bomen die onze buitenlucht filteren. Wij voldoen met onze inzet aan 'het Schone Lucht-keurmerk' (Viridi Air) (lees er meer over inNieuws Icoononze blog). Ook hebben we zonnenpalen laten plaatsen op ons bedrijfshal. Het blijft een dynamisch proces, dus houdt voor de laatste details onze blog enSociale Media Icoonsociale media in de gaten. 

We houden de markt scherp in de gaten en haar innovaties. Waar mogelijk proberen we duurzame verbeteringen door te voeren en over te stappen naar leveranciers die ook duurzaamheid belangrijk vinden.

Zo hebben wij nu een programma voor het verduurzamen van luchtbehandelingskasten. Het vervangen van de conventionele motor en ventilator/slakkenhuis bespaart maar liefst tot 63%. Bekijk alle details en andere voorbeelden in ons dossier 'Duurzaamheid'.

^ Terug naar de vragen

9.2. Heeft Jakon Air een nieuwsbrief?

Ja je kunt je abonneren op onzeNieuwsbrief Icoonnieuwsbrief. Voor wie het gemak wil van "het laatste nieuws verzamelt in 1 mail in mijn inbox", is dit een goede aanbeveling. Wij versturen 1 maal per kwartaal inspiratie voor elk ventilatiesysteem, de laatste techniesche ontwikkeligen en nieuws over onze bezigheden. Interesse? Meld je dan nu aan.

^ Terug naar de vragen

Ontwerp en realisatie van deze website door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen