Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

DUURZAAM ONDERNEMEN

LBK: VERDUURZAMEN BEGINT BIJ VERVANGEN

Verduurzamen van een luchtbehandelingskast

Inhoudsopgave

Terug naar het DuurzaamheidsdossierDuurzaamheid Icoon

Ga naar onze dienst 'LBK'Onderhoud LBK Icoon

< FYI : De foto's in de tekst staan hier links en kunnen vergroot worden.


Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema op dit moment, onze samenleving wordt voortdurend geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de opwarming van de aarde en de groei van de wereldpopulatie.

Het verminderen van energieverbruik heeft dan ook één van onze hoogste prioriteiten en efficiëntie neemt dan ook een belangrijke plaats in om te voldoen aan de extra energie die in de toekomst nodig zal zijn, er wordt dan ook nog volop onderzoek gedaan naar nieuwe, duurzamere installaties.

Ook kan het gebruik van energie besparende aandrijvingen en ventilatoren binnen de luchtbehandeling en koel- en installatietechniek hierbij een grote bijdrage aanleveren, dit door onder andere kapotte onderdelen te vervangen voor een duurzamere variant.

Installateurs kunnen op eenvoudige wijze dus hun steentje bijdragen aan een duurzame wereld.

Ventilator

In bijna iedere luchtbehandeling en koeltechnische installatie zit dit onderdeel: ‘de ventilator’. Dit is een zeer belangrijk onderdeel, omdat deze mede bepaalt of de installatie werkt of niet.

Installateurs zoeken vaak naar dezelfde ventilator als vervangend onderdeel, helemaal goed want de klant is dan snel geholpen. Maar het kan ook anders, bijvoorbeeld door deze simpele ventilator te vervangen voor een duurzamere variant. De invloed van een energiebesparende ventilator op CO2-uitstoot is het makkelijkst uit te leggen aan de hand van het gebruik van asynchroon-motoren die worden gebruikt als aandrijving in toepassingen binnen de luchtbehandeling, koel- en installatietechniek. In veel installaties vind je nog de AC axiaal ventilator terug.

Een oude ventilator die al dan niet in goede of slechte staat verkeerd maakt gebruik van een verouderde techniek, die gewoon een veel hoger opgenomen vermogen heeft.

Er zijn meerdere projecten waar men een “mid-life” revisie doet terwijl de boel nog niet kapot is. Je hebt dan niet meteen de situatie dat de boel stil staat en er per direct een oplossing moet komen.

Het omzetten naar een direct drive EC-motor is een wel investering maar geeft dan ook tevens een besparing met een ROI van 2 of 3 of 4 jaar.

Indien een oude ventilator defect is, is dat natuurlijk helemaal het moment om over te gaan.

Verschil conventionele ventilators en GreenTech EC ventilators
Afbeelding verschil tussen AC-motor en EC-motor1

Energie besparen

Het is dus van belang in de toekomst energie te besparen, en dit is mogelijk dank zij de nieuwe ontwikkeling van een serie EC-motoren.

EC motoren
EC motoren van ebmpapst2

De vervanging van een AC-motor naar een EC-motor is te vergelijken met het vervangen van een oude 100W gloeilamp voor een energiezuinige spaarlamp, die 1 op 1 past op de plaats van de oude gloeilamp, dit alles zonder van grootte veranderen.

Deze toepassing is dus ook mogelijk met de huidige motor in de ventilator, doordat de EC-motor dezelfde grootte heeft past deze precies op de plaats van de oude AC-motor. Dit alles dus zonder van grootte veranderen.

Tijdens het ontwerpen en vervaardigen van de nieuwe EC-motoren is eveneens veel aandacht besteed aan de duurzaamheid en milieuvriendelijke productie.

AC/EC-motoren

Wat zijn de voordelen van een nieuwe EC-motor?

Inbouwen van EC motoren
Inbouwen van EC motoren

Hierin korte uitleg:

Een ventilator wordt aangedreven door een directe motor.

De voordelen van een EC-motor (Plug fan) is dat ze eenvoudig en compact van design zijn, ze nemen direct stroom van het net af waardoor er verder geen elektronica nodig is.

In het bijzonder bij deellast zijn AC-motoren ondergeschikt aan EC-motoren. Er zijn al EC-motoren die een rendement hebben tot 90%, (dit is inclusief toerenregeling).

Dit alles heeft natuurlijk een groot effect op het energie verbruik in alle mogelijke toepassingen.

Oplossing van duurzaamheid

De oplossing van duurzaamheid zou dus zitten in een EC-ventilator.

Er zijn diverse onderdelen die gemakkelijk vervangen kunnen worden voor een duurzamer alternatief. Vaak gaat de volledige installatie dan ook nog minder kosten in gebruik.

Een EC-ventilator heeft namelijk een ingebouwde variabele toerenregelaar (VSD).

Deze VSD kan door middel van een ingangssignaal van 0 – 10 Volt (gelijkstroom) aangestuurd worden. Daarnaast is de EC-ventilator dus in veel gevallen duurzamer en heeft als voordeel ook nog eens een laag geluidsniveau.

LBK met EC motor illustratie
Illustratie EC motor in een LBK1

Naast het rendement hebben de EC-motoren nog meer kenmerken die in de praktijk een positieve werking hebben zoals de reeds eerder genoemde toerenregeling, deze werkt via geïntegreerde elektronica (VSD) en daarmee kan de snelheid altijd worden aangepast aan de gegevenseisen.

Tevens zijn de EC-motoren veel stiller dan de toerengeregelde asynchrone-motoren, omdat asynchrone-motoren veel meer bijgeluiden produceren zoals als brommen (triac spanningsregeling) of een hoge fluittoon (takfrequentie frequentieregelaar). EC-motoren hebben tevens als voordeel een hoge vermogensdichtheid, compacte afmeting en is er de mogelijkheid om ten allen tijde operationele gegevens en statussen op te vragen (monitoring).

Een EC ventilator past zich makkelijk aan de gewenste eisen, bijvoorbeeld als de deur gesloten is, schakelen tussen winter en- zomermodus en een dag en nachtinstelling.

Het lage geluidniveau van een EC-motor heeft dus een positief aspect en is er geen onderhoud nodig t.z.v. de oude ventilatoren.

Samenvatting voordelen EC-motor

 • EC (Electronische Commutatie) gelijkstroommotor (contactloze commutatie op basis van detectie door Hall sensoren)
 • Laag energieverbruik door hoog rendement (besparing op energiekosten)
 • Toerental traploos regelen (mogelijkheid meerdere ventilatoren gelijktijdig aansturen)
 • Groot voedingsspanningsbereik
 • Toerental onafhankelijk van de netfrequentie (meer volume in vergelijking met AC)
 • EMC gesloten (de motor en alle electronica inclusief netfilters in een metalenbehuizing)
 • PFC (actief of passief power factor controll)
 • Aanloopstroom altijd kleiner of gelijk aan de nominaalstroom (honderden ventilatoren kunnen tegelijktijd ingeschakeld worden)
 • Volledig geïntegreerde motor en elektronica beveiliging (foutmeldingrelais)
 • Modbus (honderden ventilatoren volledig controleren en besturen)
 • EC-Control configuratie software (via standaard desk over Modbus configureren en visualiseren)
 • Configureerbare I/O
 • EC-Clone software (Parameters sets kopieren en-/of opslaan)
 • Smartphone configuratie via FanSet App (geen computer meer nodig)
 • Stil (lage geluidsproductie)
 • Lange levensduur (door hoog rendement, weinig warmteontwikkeling, lage lagertemperaturen)
 • IP55 gesloten
 • Onderhoudsvriendelijk (geen periodiek onderhoud meer nodig, zoals vervangen van poelies, V-snaren en lagers)

 


Note 1 Afbeeldingen uit Brochure RadiPac EC centrifugal fans: The best results for ventilation technology (Edition 01.09.2015)
Note 2 Website van ebmpapst.com

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen