Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

WANNEER MOET JE ONDERHOUD LATEN UITVOEREN AAN HET LAMELLEN- OF MICRO-CHANELS-BLOK VAN EEN WARMTEWISSELAAR?

Wanneer moet het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar worden gereinigd?

Een warmtewisselaar is een overkoepelende term voor systemen die warmte of koude over kunnen brengen om te koelen of te verwarmen. Alle systemen gebruiken daarvoor een blok die bestaat uit lamellen of micro-chanels. Denk bijvoorbeeld aan Warmte Terug Winning systemen (balansventilatie), airco's, warmtepompen, CV-ketels, condensors, enz.. Het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar moet één keer in de 2 jaar worden gereinigd. Deze is zo ontworpen dat door een vergroot oppervlak de warmte of koude snel overgebracht kan worden aan de binnen- of buitenlucht. Wanneer er in de buurt van dit blok veel stof kan komen (denk aan afvoer van andere systemen, bomen of andere stofvangers), kan het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar daarmee bedekt worden. Hierdoor vermindert de werking van de warmtewisselaar.

Wat moet er gereinigd worden aan het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar?

Het onderhoud zal bestaan uit: het schoonborstelen of schoonspuiten (warm water, hoge druk of perslucht) van het lamellen- of micro-chanels-blok. Wij gebruiken hiervoor uitsluitendDuurzaam Icoonmileuvriendelijk middelen.

Waarom is onderhoud noodzakelijk voor het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar?

Voorbeeld: een koelsysteem neemt de warmte van een bepaalde plek op en geeft het af aan een ander medium (meestal de buitenlucht). Hoe meer het lamellen- of micro-chanels-blok bevuild en of bedekt is, verkleint dat het oppervlak waarmee de warmte kan worden afgegeven. Daardoor koelt het koelsysteem niet goed en werkt het systeem niet naar behoren. In het ergste geval kan er brand ontstaan, omdat de temperatuur blijft stijgen, doordat het niet afgevoerd kan worden.

Grote koelinstallaties gaan over enorme ruimtes en in bedrijfshallen bijvoorbeeld met veel machines. Het koelen van de werkruimte is belangrijk voor de continuiteit van het bedrijf. Onderhoud aan het lamellen- of micro-chanels-blok is daarmee van groot belang. Airco's koelen maar verwarmen tegenwoordig bijvoorbeeld kantoorruimtes en restaurants. Het is van belang om goede werkomstandigheden te bieden aan klanten en werknemers. Een warmtewisselaar maakt een groot deel uit van de klantervaring en arbeidsomstandigheden. Genoeg redenen om het lamellen- of micro-chanels-blok goed teOnderhoud Warmtewisselaar Icoononderhouden.

Wanneer een condensor zijn warmte of koude niet kwijt kan, zal het systeem extra hard gaan werken om de gewenste temperatuur te halen. Dat betekent dat het systeem meer energie zal gaan verbruiken.

Wat kan kapot gaan aan het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar?

Veel warmtewisselaars halen hun koude uit de buitenlucht of geven juiste hier de warmte aan af. Daarom zijn deze vaak op het dak te vinden. Ze staan daarmee blood aan alle weersomstandigheden. Van vorst tot storm; alles krijgen ze te voorduren. Wanneer er weinig of geen onderhoud wordt gepleegd, kan er roest onstaan of het metaal poreus worden en zelfs afbreken. Door het stof wat zich kan gaan ophopen in het blok kan uiteindelijk brand ontstaan. Het is belangrijk dat de warmtewisselaar of onderdelen ervan in de openlucht moeten staan, zo veel mogelijk op een open plek wordt/worden geplaatst zodat de wind zelf het stof zo veel mogelijk verwijderd. Hagel en bijvoorbeeld eikels kunnen het blok van de warmtewisselaar beschadigen. Het is belangrijk deze schade op tijd vast te stellen voordat het niet meer te repareren is. Dit alles zorgt ervoor dat het systeem niet meer naar behoren werkt en eerder vervangen moet worden dan wanneer er onderhoud had plaatsgevonden.

Wij kunnen een speciale coating aanbrengen op het lamellen- of micro-chanels-blok zodat deze beter beschermt wordt en vuil minder snel hecht.

Advies voor het schoonhouden van het lamellen- of micro-chanels-blok van een warmtewisselaar

Door het lamellen- of micro-chanels-blok schoon te houden kan de warmtewisselaar zijn warmte of koude goed overbrengen en kan er goed gekoeld of verwarmt worden. Periodiek onderhoud voorkomt overbelasting van het systeem en geeft inzicht in de stand van zaken.


FAQ IcoonLees nog meer antwoorden op veel gestelde vragen in onze FAQ.

Bekijk ook eens andere diensten die we aanbieden:

Inspectie en Metingen IcoonOnderhoud & Reiniging Icoon Onderhoud LBK Icoon Onderhoud Warmtewisselaar Icoon Luchtzijdig Inregelen Icoon Brandwerendheid Icoon Bararium Icoon Abonnement Icoon Duurzaam Icoon Contact Icoon

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen