Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

WANNEER MOET JE ONDERHOUD LATEN UITVOEREN AAN JE MECHANISCHE VENTILATIE BOX/DAKVENTILATOR?

Wanneer moet je de mechanische ventilatie (MV) laten reinigen?

De mechanische ventilatie moet minimaal één keer in de 3 jaar gereinigd worden om te voorkomen dat vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën zich gaan ophopen in de box/dakventilator, luchtkanalen en ventielen. Let wel: dit is een richtlijn. Het is namelijk geheel afhankelijk van hoe er geleeft wordt in een huis. Denk bijvoorbeeld aan het aantal personen die er leven en/of regelmatig over de vloer komen, of er huisdieren zijn en of er gerookt wordt. Al deze factoren samen bepalen de mate van vervuiling van de lucht. Adviesering blijft dus altijd maatwerk.

Wat moet er gereinigd worden aan de mechanische ventilatie (MV)?

Het onderhoud zal bestaan uit: het schoonborstelen van de de MV-box/dakventilator, de luchtkanalen en de ventielen.

Waarom is onderhoud noodzakelijk voor een mechanische ventilatie (MV)?

Wanneer het systeem te lang niet schoongemaakt is, hopen vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën zich op in de box/dakventilator, luchtkanalen en ventielen. Dit is vanaf de buitenkant niet waarneembaar, maar dit kan leiden tot benauwdheid, hoesten, hoofdpijn en geuroverlast. Het kan zelfs leiden tot astmatische problemen, omdat de lucht in een vervuilde omgeving blijft circuleren. Slechte lucht maakt het huis erg ongezond om in te leven. Dit zorgt dat onderhoud zelfs een voorwaarde voor gezonde leefomgeving wordt.

Wat wel direct waarneembaar is, zijn problemen in de vorm van bijvoorbeeld schimmel in de badkamer (omdat condens niet goed afgevoerd wordt).

Wanneer het gaat om wooncomplexen staat vaak de motor op het dak die van meerdere woningen de afzuiging verzorgt. Dat betekent dat de bovenste woning de meeste afzuiging heeft en het laaste klachten zal ondervinden. Degene die op de begane grond woont zal als eerste problemen ondervinden omdat daar de afzuiging het zwakst is (het verst van de motor). Wanneer een bewoner de afstelling van de ventielen drastisch aanpast of bijvoorbeeld veel rookt, is dat van invloed op de ventilatie van iedereen die op die motor is aangesloten. Met periodiek onderhoud zijn deze problemen de voorkomen.

Een vervuild systeem zorgt voor een verhoogde weerstand in de box/dakventilator en kanalen, waardoor het energieverbruik zal toenemen en onderdelen sneller zullen slijten.

Wat kan kapot gaan aan een MV systeem?

In de MV-box/dakventilator zit een elektromotor met een ventilator die vol kan gaan zitten met een ophoping van stof- huiddeeltjes. De ventilator is zeer precies uitgebalanceert zodat deze in nieuwstaat de minste weerstand heeft en daarmee zo min mogelijk energie verbruikt. Door het gewicht van stof- huiddeeltjes kan het gewicht-balans verstoort worden en slijt de motor aanzienlijk sneller en zal een ratelent geluid gaan maken en uiteindelijk vastlopen/kapot gaan.

Het vocht in de kanalen kan voor roestvorming zorgen in de kanalen. Dit zorgt voor een ruw oppervlak, waar bacteriën zich kunnen nestelen en stof- huiddeeltjes meer houvast hebben om zich te gaan ophopen. Dit zorgt voor meer bacteriën in de kanalen en dus in huis.

Advies voor het schoonhouden van een MV systeem

Het is aan te raken om het systeem altijd aan te houden zodat de lucht in beweging blijft. Dat voorkomt dat vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën tijd hebben om zich te gaan nestelen.


FAQ IcoonLees nog meer antwoorden op veel gestelde vragen in onze FAQ.

Bekijk ook eens andere diensten die we aanbieden:

Inspectie en Metingen IcoonOnderhoud & Reiniging Icoon Onderhoud LBK Icoon Onderhoud Warmtewisselaar Icoon Luchtzijdig Inregelen Icoon Brandwerendheid Icoon Bararium Icoon Abonnement Icoon Duurzaam Icoon Contact Icoon

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen