Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

WANNEER MOET JE ONDERHOUD LATEN UITVOEREN AAN JE WARMTE TERUG WINNING UNIT?

Wanneer moet je de warmte terug winning unit (WTW) laten reinigen?

Het warmte terug winning systeem moet minimaal één keer in de 3 jaar gereinigd worden om te voorkomen dat vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën zich gaan ophopen in de unit, luchtkanalen en ventielen. Let wel: dit is een richtlijn. Het is namelijk geheel afhankelijk van hoe er geleeft wordt in een huis. Denk bijvoorbeeld aan het aantal personen die er leven en/of regelmatig over de vloer komen, of er huisdieren zijn en of er gerookt wordt. Al deze factoren samen bepalen de mate van vervuiling van de lucht. Adviesering blijft dus altijd maatwerk.

Wat moet er gereinigd worden aan het warmte terug winning systeem (WTW)?

Het onderhoud zal bestaan uit: het schoonborstelen van de de WTW-unit, de luchtkanalen en de ventielen.

Waarom is onderhoud noodzakelijk voor het warmte terug winning systeem (WTW)?

Wanneer het systeem te lang niet schoongemaakt is, hopen vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën zich op in de unit, luchtkanalen en ventielen. Dit is vanaf de buitenkant niet waarneembaar, maar dit kan leiden tot benauwdheid, hoesten, hoofdpijn en geuroverlast. Het kan zelfs leiden tot astmatische problemen, omdat de lucht in een vervuilde omgeving blijft circuleren.

Dit systeem is zo ontworpen dat het de warmte uit de afgevoerde lucht haalt en zo de ingaande lucht kan opwarmen (warmte kan terug winnen). Wanneer de afgevoerde lucht al verontreinigt is blijft de vervuilde lucht nog langer in het huis rond gaan. Slechte lucht maakt het huis erg ongezond om in te leven. Dit zorgt dat onderhoud zelfs een voorwaarde voor gezonde leefomgeving wordt.

Wat wel direct waarneembaar is, zijn problemen in de vorm van bijvoorbeeld schimmel in de badkamer (omdat condens niet goed afgevoerd wordt).

Daarnaast zorgt een vervuild systeem voor een verhoogde weerstand in de unit en kanalen, waardoor het energieverbruik zal toenemen en onderdelen sneller zullen slijten.

Wat kan kapot gaan aan een WTW systeem?

In de WTW-unit zit een elektromotor met een ventilator die vol kan gaan zitten met een ophoping van stof- huiddeeltjes. De ventilator is zeer precies uitgebalanceert zodat deze in nieuwstaat de minste weerstand heeft en daarmee zo min mogelijk energie verbruikt. Door het gewicht van stof- huiddeeltjes kan het gewicht-balans verstoort worden en slijt de motor aanzienlijk sneller en zal een ratelent geluid gaan maken en uiteindelijk vastlopen/kapot gaan.

In de unit zit en kruiswisselaar die er voor zorgt dat de ingaande (inblaas) koude lucht wordt opgewarmt door de afgevoerde lucht (afblaas lucht) (deze kruisen elkaar). Deze kruiswisselaar is één groot rooster waar zich stof- huiddeeltjes makkelijk kunnen gaan ophopen wanneer de doorvoer van de lucht niet goed meer is. Om dit probleem voor te zijn zitten er filters in de unit.

De filters in de unit moeten (afhankelijk van o.a. het aantal personen in het huishouden, of er huisdieren aanwezig zijn en of er gerookt wordt) gemiddeld één keer in het half jaar vervangen worden. Dit om te voorkomen dat er te veel vuil zich ophoopt op het filter en zelfs niet meer kan opnemen. Dan gaat er alsnog vuil de kruiswisselaar in. De unit geeft zelf aan wanneer de filters vangen dienen te worden, maar de ervaring leert dat deze waarschuwing meestal te laat komt. Wanneer de filters zijn doorgeslagen is er stof (een kring) rondom de ventielen van de inblaas lucht te zien.

Het vocht in de kanalen kan voor roestvorming zorgen in de kanalen. Dit zorgt voor een ruw oppervlak, waar bacteriën zich kunnen gaan nestelen en stof- huiddeeltjes meer houvast hebben om zich te gaan ophopen. Dit zorgt voor meer bacteriën in de kanalen en dus in huis.

Advies voor het schoonhouden van een WTW systeem

Het is aan te raken om het systeem altijd aan te houden zodat de lucht in beweging blijft. Dat voorkomt dat vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën tijd hebben om zich te nestelen.

Verschillende systemen hebben een 'bypass' om niet de lucht van buiten te halen maar de lucht te laten circuleren dat zich in het huis bevind. Wanneer het buiten erg warm is, dit een goede manier om de warmte buiten te houden. Deze bypass kan weer uitgeschakelt worden wanneer in bijvoorbeeld de avond de buitenlucht weer afgekoeld is.


FAQ IcoonLees nog meer antwoorden op veel gestelde vragen in onze FAQ.

Bekijk ook eens andere diensten die we aanbieden:

Inspectie en Metingen IcoonOnderhoud & Reiniging Icoon Onderhoud LBK Icoon Onderhoud Warmtewisselaar Icoon Luchtzijdig Inregelen Icoon Brandwerendheid Icoon Bararium Icoon Abonnement Icoon Duurzaam Icoon Contact Icoon

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen