Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

WANNEER MOET JE ONDERHOUD LATEN UITVOEREN AAN EEN LUCHTBEHANDELINGSKAST?

Wanneer moet je een luchtbehandelingskast (LBK) laten reinigen?

Meestal zijn luchtbehandelingskasten in onderhoud bij een vast bedrijf die in opdracht van de pandeigenaar of eigenaren. Normaal gesproken checken zij periodiek hoe het staat met de filters en de staat van de kast. Er zitten veel bewegende delen in de kast (van verschillende motoren, ventilatoren en warmtewielen/kruiswisselaar) en alles zal in de loop der tijd door 24/7 gebruik aan slijtage onderhevog zijn. De kast is gemaakt voor groot verbruik en kan ook lang meegaan.

Toch kunnen door storingen dingen mis gaan. Denk aan te veel vocht door de luchtbevochtig, wanneer dit niet op tijd verholpen wordt kan het gaan roesten in de kast. Of wanneer een lager snel is versleten kan de ventilator uit balans gaan en zorgen dat de motor gaat aanlopen met alle gevolgen van dien. Periodieke controle is dus van groot belang om grote schade voor te zijn. Dit zijn maar twee voorbeelden uit enorm veel situaties die van invloed kunnen zijn op de levensduur van de kast.

Alle kanalen van en naar de luchtbehandelingskast (toe- en afvoer) moeten 1 keer in de 4 jaar worden gereinigd om verzekerd te zijn van schone lucht. Het voordeel is dat de kast 24/7 aanstaat en daarmee voorkomt dat vocht, stof- huiddeeltjes, virussen en bacteriën zich kunnen gaan ophopen.

Onderhoud kan ook nodig zijn na een specifiek voorval; denk aan brand, wespennesten, storm, ect. Wij kunnen daar allemaal maatwerk voor leveren.

Horeca

De horeca kent ook nog een andere variant op de luchtbehandelingskast: deze werkt hetzelfde maar is specifiek bedoelt voor de keuken. Deze zuigt de kooklucht af via afzuigkap(pen). In kooklucht zit vocht en vet wat gaat plakken aan de wanden. Voor het schoonhouden van deze 'vetkanalen' moet elk jaar de kast en kanalen schoon worden gemaakt.

Wat moet er gereinigd worden aan de luchtbehandelingskast (LBK)?

Het onderhoud zal bestaan uit: het schoonmaken van de binnenkant kast, (indien aawezig) warmtewiel/kruiswisselaar, ventilatoren en motoren.

Tijdens de inspectieInspectie Icoonzal bekeken worden hoe de staat van de motoren (polies en aandrijfriemen), ventilatoren (lagers), kast (op roestvorming, lekkages en andere gebreken) is. Daaruit zal blijken wat er vervangen dient te worden. Deze inspectie geeft ook een goed beeld van de algemene staat en eventueel aankomende problemen en kosten. Ook de staat van de filters zal beoordeelt worden of deze aan vervangen toe is.

Indien er al sprake is van roestvorming moet dit tijdens het onderhoud worden verwijderd en opnieuw worden gecoated.

Wanneer een gebouw lang heeft stil gestaan is het goed om alles te desinfecteren. De kans is groot dat ongedierte drager is van onwenselijke ziektes die zich door het gebouw kunnen verspreiden, wanneer de kast weer aangaat.

Een strerke aanbeveling is om wanneer de LBK is schoongemaakt ook het kanalensysteem te laten reinigen. Het is zonde (en de reiniging totaal zinloos) wanneer de kast weer aangaat het vuil uit de kanalen de kast meteen weer verontreinigd.

Waarom is onderhoud noodzakelijk voor een luchtbehandelingskast (LBK)?

Een luchtbehandelingskast fungeert als de longen van het gebouw. Voor een gezonde werk omgeving is gezonde lucht van belang voor een goede productiviteit. Vervuilde lucht is daarentegen vaak de oorzaak van hoofdpijn, concentratieverlies, geïrriteerde ogen en duizeligheid. Men noemt dit ook wel het “Sick Building Syndrome”. Dergelijke klachten wil niemand op de werkvloer en daarom is een regelmatge check-up van groot belang.

Vergeet niet dat de luchtbegandelingskast maar een onderdeel is van het gehele klimaat systeem. Er is ook een heel kanalen systeem die de lucht van en naar de luctbehandelingskast leiden. Wanneer er onderhoud aan de luchtbehandelingskast plaats vindt is het ook van belang te kijken naar deze kanalen. Zijn er ophopingen van stof- huiddeeltjes? Deze kanalen moeten dan ook meegenomen worden tijdens de reiniging. Inspectie IcoonWij hebben speciale inspectie mogelijkheden om te achterhalen waar de problemen zitten.

Wat kan kapot gaan aan een luchtbehandelingskast?

Elke kast is anders en benodigt een eigen plan van aanpak. Een inspectie is daarom cruciaal om niet tijdens het onderhoud onaangename verrassingen tegen te komen.

Wat alle kasten gemeen hebben is dat ze een inlaat- en uitlaatsectie (lamellen/rooster), demper-sectie, motor/ventilator-sectie hebben. Er kan nog een luchtbevochtigings-sectie en een warmtewiel- of een kruiwisselaar-sectie aanwezig zijn.

Door al deze opties zijn er ook tal van mogelijkheden waar de schade kan plaatsvinden. De meest voorkomende zijn: roestvorming, slijtage aan poelies, lagers, aandrijfriemen en motoren. De poelie en lager moeten precies in één lijn staan om de slijtage aan de aandrijfriemen te minimaliseren. Daarvoor gebruiken wij een laser-methode waarmee ze exact op één lijn te krijgen zijn.

Corrosie vormt zich niet in één nacht en wanneer er periodieke controle plaatst vindt is dit prima op tijd waar te nemen en daarmee te voorkomen.

Hoe is een luchtbehandelingskast te verduurzamen?

In het kader vanDuurzaamheid Icoonduurzaamheid vervangen wij steeds vaker veroudere motoren met elektromotoren. Dit vermindert het stroom verbuik met maar liefst 63%. Zeker wanneer er groot onderhoud op stapel staat is het verstandig om nog eens goed te kijken wat er te verduurzamen is. Er is veel mogelijk wat bijdraagt en kosten besparing en een beter milieu. Lees er meer over in ons dossier 'Duurzaamheid'.

Advies voor het schoonhouden van een luchtbehandelingskast

Regelmatige check-ups zijn essentieel voor het behoud van gezonde longen van een gebouw. Er is veel schade te voorkomen, wanneer op tijd de signalen herkent worden. Denk ook aan het gehele systeem wat de lucht leidt naar en van de luchtbehandelingskast: de kanalen. Met een geheel gereinigd syteem voorkomt alle nadelige gevolgen van slechte lucht. De luchtkanalen zijn meestal netjes weggewerkt boven het systeemplafon en de luchbehandelingskast zelf staat vaak op het dak. Dat maakt dat het niet zichtbaar is en zorgt dat het klimaat systeem vergeten wordt of verder zakt om een to-do-lijstje. Toch is het systeem in het belang van de gezondheid en productiviteit van werknemers of klanten. Voor werkgevers kan dit bijvoorbeeld voor minder ziekte verlof zorgen.


FAQ IcoonLees nog meer antwoorden op veel gestelde vragen in onze FAQ.

Bekijk ook eens andere diensten die we aanbieden:

Inspectie en Metingen IcoonOnderhoud & Reiniging Icoon Onderhoud LBK Icoon Onderhoud Warmtewisselaar Icoon Luchtzijdig Inregelen Icoon Brandwerendheid Icoon Bararium Icoon Abonnement Icoon Duurzaam Icoon Contact Icoon

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen