Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

DE LAATSTE UPDATES...

Jakon Air in de Tubantia

Wat leuk! We staan in de krant! Altijd leuk, maar ook belangrijk dat iedereen er meer weet van krijgt en zich afvraagt hoe het met zijn/haar ventilatiesysteem gesteld is! Voor advies staan we altijd klaar!

Lees het artikel online.

Jakon Air in de Tubantia

Gerdinand Jansen van Jakon Air ziet de vraag naar schoonmaken van filtersystemen toenemen. © Lenneke Lingmont

Tekst Regien Klein Hegeman 15-06-20, 11:12 Laatste update: 14:52


Rijssenaar haalt met Jakon Air viezigheid uit de lucht

RIJSSEN - Schone lucht is gezonde lucht. Dat weet Gerdinand Jansen (50) als geen ander. Hij is eigenaar van Jakon Air BV. Een bedrijf gespecialiseerd in het reinigen en onderhouden van ventilatiesystemen.

Hoe actueel gezonde lucht vandaag de dag ook is, de geboren en getogen Rijssenaar zag in 2005 al een gat in de markt op het gebied schone lucht binnen en buiten. 

Verduurzaming was groots in opkomst en bedrijfspanden, zorghuizen en woningen werden tot in de kleinste gaatjes toe geïsoleerd. Ventilatiesystemen om toch voldoende frisse lucht te laten circuleren, werden massaal ingebouwd.

Je wilt niet weten wat voor viezigheid in zo’n douchefil­ter zit

Reparatie

„Maar niemand was bezig met de schoonmaak, het onderhoud of reparatie van de systemen”, zegt Jansen die, voordat hij voor zichzelf begon, als monteur in dezelfde branche bij een internationaal bedrijf werkte. 

„Dus ik dacht, wat mijn werkgever in de rest van de wereld doet, kan ik hier in Nederland zelf wel doen.”

Geen klagen

Jansen heeft inmiddels acht fulltime medewerkers in dienst. Over werk heeft hij geen klagen. Helemaal niet in deze onzekere tijd waar corona flink om zich heen slaat. „Juist niet”, zegt Jansen. 

„Bedrijven, kerken en zorginstellingen doen steeds vaker een beroep op ons vanwege de corona. We meten de lucht, reinigen filters, roosters en kanalen. Je moet bijvoorbeeld luchtbehandelingskasten zien als de longen van een bedrijf of instelling. Als die niet onderhouden worden en vol raken met smerigheid uit de lucht, moeten ze harder werken. Dat kost meer energieverbruik en slijtage. Vieze lucht wordt niet goed gefilterd wat kan leiden tot ziektes, benauwdheid, hoofdpijn en Covid-19.”

Schoonmaken

Volgens Jansen weten veel mensen die een luchtcirculatiesysteem in hun huis hebben, niet eens dat ze af en toe schoongemaakt moeten worden. „Je wilt niet weten wat voor viezigheid in zo’n douchefilter zit. Wij weten na het reinigen precies wat er binnenshuis in de lucht zweeft.” 

In zijn eigen bedrijf heeft Jansen de luchtcirculatie zó goed voor elkaar dat hij onlangs het Schone Lucht keurmerk heeft ontvangen.

Gezond

Daarmee geeft Jakon Air aan dat ze zich jaarlijks inzet voor gezonde, schone lucht binnen het bedrijf, maar ook voor het verbeteren van de buitenlucht door mee te werken aan een duurzaam buitenfilterproject. 

„Het keurmerk is in zo verre belangrijk, dat het past in onze bedrijfsvoering. We dragen bij aan de bewustwording van gezonde lucht én het milieu door boomaanplanting, en zorgen dat er geen vervuilde luchtafvoer van binnen naar buiten gaat.”

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen