Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

DE LAATSTE UPDATES...

LIVE tijdens Vandaag Lokaal Weekend

Zo zit je op kantoor aan de telefoon uit te leggen wat er aan onderhoud gedaan kan worden aan een ventilatiesysteem en zo zit je in de studio van radiozender Radio350. Super gezellig met een kop koffie en een koptelefoon. Zo konden alle luisteraars meekrijgen welke sympthomen kunnen duiden een vervuild ventilatiesysteem.

Een spontaan gesprek zoals zo vaak aan de telefoon met bezorgde mensen die door alle verhalen in verschillende media zich af gaan vragen wat er nu waar is en welke mogelijkheden er zijn om er zeker van te zijn dat er schone lucht door het huis waait. Dat is toch wel de beste omschrijving van het interview. Gerdien Tigelaar stelde precies de vragen waar elke ventilatiesysteem eigenaar wilde weten: "Welke systemen zijn er?", "Hoe kom ik er achter of er onderhoud nodig is?" en "Waarom is er reiniging nodig?". Prachtig dat we dat op de radio mogen vertellen, maar zo blijkt ook dat er nog veel vragen zijn.

Het is ook de ontwetendheid en alle verhalen die te ronde gaan, dat velen juist nu op zoek gaan naar antwoorden. Door de stikstof- en corona-crisis zijn we er weer aan herinnert dat schone lucht niet vanzelfsprend is. We moeten daar actief mee bezig blijven en door de nieuwe manier van bouwen (isoleren) is ventilatie essentieel geworden.

Vanaf de jaren 70 zijn de huizen steeds luchtdichter gebouwd. De natuurlijke ventilatie die we gewend waren, ging niet meer op om vocht en fijnstof af te voeren. Net als koolmonoxide vergiftiging en de fijnstof van het wokken zijn allemaal meer geworden omdat lucht niet aan- en afgevoerd kan worden. Daarvoor hebben we nu allemaal verschillende systemen met verschillende ogelijkheden.

Daarom is een radio uitzending als deze heel erg belangrijk om iedereen bewust te laten worden van deze ontwikkelingen. Je kunt maar beter goed geinformeert zijn dan achteraf "had ik dat maar geweten".


Wil je naar aanleiding van deze uitzending meer weten? Je kunt altijd op veel verschillende manier met ons inContact Icooncontact komen!


Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen