Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

DE LAATSTE UPDATES...

Jakon Air is nu Viridi Air gecertificeerd

Viridi Air CertificaatNu precies een week geleden zijn er namens ons bomen geplant waarmee we de buitenlucht filteren van fijnstof, stikstofdioxide, NOx, ozon en CO2 met natuurlijke filters volgens de BBA-techniek. Dit project is opgezet door Viridi Air en wij kunnen ons daar helemaal in vinden! Daarom doen we mee, maar we doen dit zeker niet alleen. Met heel veel partners zetten we brede stroken bos op met bomen die bovenbovengemiddeld scoren op luchtzuivering. 100% groen en duurzaam dus.

Daar zijn we trots op en zo zorgden we binnenshuis al voor een schone en gezonde lucht, maar nu dus ook buitenshuis.

Als je wilt weten waar ze precies staan, dan bekijk even de bijlages. We hebben nu een certificaat dat bewijst dat wij een bijdrage leveren aan een schone buitenlucht en we zijn blij dat we maatschappelijk breed kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving.

Vanwege de geldende maatregelen is het project niet groots aangekondigd. We konden er zelf ook niet bij zijn omdat wij uiteraard het virus niet mogelijkerwijs willen verspreiden. Toch fijn dat het is vastgelegd om een indruk te krijgen van aanstaande bosrand.

Zoals Viridi Air het zelf beschrijft:

*Viridi Air filtert de buitenlucht met een wetenschappelijke bewezen techniek (Alterra, Wageningen Universiteit), uitgewerkt in het BBA-model (Bodem-Boom-Architectuur). Een uitgebreide uitleg over het filterprincipe is elders op de website beschreven (het Viridi Air filterprincipe). Samengevat is de basis van deze filtertechniek:

  • Bodem: uitsluitend nieuwe Nederlandse gronden (géén gekapte gronden maar ex-landbouw/-weiland);
  • Boom: als filters wordt gebruik gemaakt van speciale Nederlandse boomsoorten die bovengemiddeld goed presteren qua luchtzuivering (incl terugplant-garantie bij uitval/ziekte/sterfte); 
  • Architectuur: de bomen worden op een bijzondere V- of L-structuur geplant, juist niet dicht op elkaar zoals een traditioneel bosgebied en voor 100 jaar of langer;

Door toepassing van het BBA-model filtert Viridi Air jaarlijks ruim 20% van de luchtvervuiling uit de buitenlucht, met 1 groene filter/boom (gemiddeld):

  • 22 kg – CO2
  • 1,5 kg – Fijnstof 
  • 500 gr – Ozon
  • 200 gr – Stikstofdioxide/NOx

*1 tekst van Viridi Air

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen