Logo Jakon Air

Taal: Nederlandse vlag NL | Nederlandse vlag EN

DE LAATSTE UPDATES...

Meer nieuws over aerosolen

Er blijft maar nieuws komen over aerosolen. Uit steeds meer onderzoeken blijft dat aerosolen bijdragen aan verspreiding van virussen. Zelfs het RIVM dat dit eerst altijd ontkende heeft hier nu onderzoek naar gedaan. Wij willen geen enkel risico nemen en adviseren al langer om hier serieus rekening mee te houden.

COVID-19 plaatjeEr wordt steeds over de verspreiding middels niezen gepraat. Grote druppels zijn dan goed voor te stellen, maar ook daarbij komen microscopische druppeltjes vrij. Maar... ook bij het praten en ademen komen er aerosolen vrij. Deze blijven hangen in de lucht. Het is wel dat 'maar' bij 1 op de 20 coronapatienten een dusdanig hoog virus concentratie aanwezig is, dat overdracht mogelijk is. Lees ook het stuk op installatienet.

Met een goede ventilatie zorg je dat met verse buiten lucht een aantal keer per uur de lucht in een ruimte vervangen wordt. Dit aantal leer per uur wordt ook wel het ventilatievoud genoemd. Een ander uitgangspunt is verversing van 60m3 per uur per persoon.

In het bouw besluit is opgenomen

  • Toiletruimte > 25 m3/u (7 l/s)
    • Komt neer op een ventilatievoud van 3-4
  • Badruimte > 50 m3/u (14 l/s)
    • Komt neer op een ventilatievoud van 5 - 8
  • Keuken > 75 m3/u (21 l/s)
    • Komt neer op een ventilatievoud van 10 - 20

Dit zijn richtlijnen en daarmee minimumwaarden. TNO heeft met eigen onderzoek vastgesteld dat in een keuken (woning) een verversing van 300m3/u benodigd is. Dat is al een meervoud van 4. Er wordt door de COVID-19 crisis steeds meer onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het binnenklimaat. De kennis hiervan staat eigenlijk daarmee nog in de kinderschoenen.

Maurice de Hond is ook een actief voorstander voor meer onderzoek naar aerosolen. Hij schrijft er frequent over op zijn website en is de laatste tijd vaak te horen en zien in de media. Als onderzoeker verzamelt hij veel onderzoeken en het laatste nieuw. Wat hij steeds aanhaalt is: het belang van ventilatie.

De kranten krantenartikelen zijn niet aan te slepen:

Wij proberen u niet verder in verwarring te brengen, maar juist breed te informeren over de verschillende meningen en onderzoeken aangaande ventilatie. Het binnenklimaat is altijd een onderschoven kindje geweest en door de huidige crisis wordt dit eindelijk eens goed belicht. Het belang van ventileren staat ook niet in discussie, maar wel de mate ervan. Deze bewustwording vinden wij wel belangrijk en daarom delen wij deze informatie in onze blog.

Ontwerp en realisatie door: Bandwerk merkenbouwers uit Rijssen